Общинският съвет в Бяла гласува решение, с което даде съгласие за почистване на изгорелите дървета на надписа за 1300 години България край село Стърмен, Русенска област, както и за възстановяване на гората и надписа, разбра репортер на "Фокус".

Припомняме, че емблематичният надпис бе унищожен при пожар, избухнал след дълга суша миналия октомври. Тогава изпепелени бяха около 10 декара гора, а на място бяха изпратени пет противопожарни коли с огнеборци и доброволци.

Кметът на Бяла Димитър Славов обясни, че разследването за причините за огъня е приключило, като не са установени умишлени действия: "Няма никакви данни за човешка намеса и в същия ден, и преди това е имало случаи, в които се запалва от преминаващи влакове, искри от влакове, но този път сигналът е бил подаден късно", добави още той на заседанието на местния парламент.

Кметът сподели, че неправителствени организации също са заявили желание да подпомогнат каузата, но Славов смята, че се изисква време.

"Това не е процес, който ще стане от днес за утре. Специалисти казват, че трябват около две години да почине от пожара, да се махне изгорялата дървесина и за да може да се оперира трябва да поискаме разрешение, залесителни планове и да има и становище на Общински съвет, тъй като земята е общинска собственост".

Кметът на Бяла постави и проблема с климатични промени, които биха затруднили повторното залесяване на мястото с борови дървета. Той изтъкна като алтернативен вариант бившите борови насаждения, оформящи числата, да се заменят с кедър или червен дъб.

Припомняме, че такъв тип надписи има само на още няколко места в България, като всичките са построени по случай честването на 1300 години от създаването на Първата българска държава.Това е вид ландшафтно изкуство (лендарт), възникнало в края на 60-те години в САЩ. Специално за направата на този надпис е използван черен бор. Надписът се наблюдава и от космоса.

Решението бе прието единодушно от общинските съветници в Бяла с 16 гласа "За".