Както вече Ruse24.bg ви съобщи, на 11 юни започва авариен ремонт на Дунав мост при Русе. За изкърпването поетапно ще бъдат затваряни малки участъци, по които ще се извършват дейности, в двете ленти, като трафикът ще се пренасочва в свободната лента. Дейностите започват в платното в посока Гюргево от граничния пункт и ще се извършват само в светлата част на денонощието.

Ремонтът се прави точно 70 години след като съоръжението е въведено в експлоатация през юни 1954 година. В сутрешните часове на деня няма задръствания при граничния пункт, като движението се осъществява в една лента. Има трафик както на тежкотоварни, така и на леки автомобили, предава bTV.

"Ремонтът се налага поради стартирането на основния ремонт на мостовото съоръжение. В момента подновяваме повърхностния слой на асфалтовата настилка – т.нар. износоустойчив пласт“, обясни директорът на Областно пътно управление в Русе инженер Стамен Савов пред bTV.

Така според него се осигурява добри експлоатационни качества на съоръжението, докато се прави основният ремонт. Периодично ще бъдат отравяни и затваряни различни участъци от Дунав мост.

Мястото е сигнализирано и оградено със знаци, които указват проблемния участък.

"Тези ремонтни дейности, които правим в момента, ще приключат до седмица“, посочи още инженер Стамен Савов.

Основният ремонт обаче се очаква да продължи 730 календарни дни.

"Крайно наложително е да се направи цялостен ремонт на "Дунав мост", защото досега са правени само укрепителни дейности и смяна на хидроизолацията. Проблемите на съоръжението са в бетонните панели под асфалта“, каза още директорът на Областно пътно управление в Русе.

След основния ремонт Дунав мост ще може да се експлоатира още 70 години.