Пробивът "Модър - Царевец" е готов, но няма да бъде пуснат в близките дни, научи "Фокус".



Кадрите от дрона на медията ни показват, че строителният обект е завършен. Най-напред бяха приключени локалите, а сега вече целият път е асфалтиран, има хоризонталната маркировка и са сложени пътните знаци. Вижда се новото осветление, монтирано на страничните тротоари и в средната разделителна алея.

Единственото, което към момента буди недоумение, е велоалеята, която не минава под софийската железопътна линия, за да преминават колоездачите между "Южен" и "Западен", а върви покрай локалите и обръщалото над самия пробив. 

Движението по "Модър - Царевец" ще бъде пуснато, когато обектът се въведе в експлоатация, каза заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов в отговор на наше запитване. В момента обектът е с акт 15, т.е. завършен строеж, но тепърва трябва да се издава акт 16 за въвеждане в експлоатация. Отделно от това се очаква и окончателния доклад от надзора. 

За утре при Пашов е насрочена комисия с участието на КАТ, ОКТ и строителя, на която ще се обсъжда дали, кога и как да се пуска движението през пробива. На изричното ни отбелязване, че идващите от юг коли ще попаднат в задънена улица, тъй като кръстовището на "Царевец" и "Хаджи Димитър" не е завършено, вицекметът ни успокои, че скоро и това ще се случи.

Улица "Царевец" няма да бъде затваряна заради реконструкцията и трафикът ще продължи да върви по старото платно, а след като се изгради новото западно платно колите ще се прехвърлят там. При всички случаи около месец - месец и половина трите строителни фирми, работещи на пробива "Модър - Царевец", на Южния обходен колектор и на "Царевец" ще работят съвместно, смята инж. Пашов.

Едва след отпушването на движението там ще бъде дадено разрешение за демонтажа на Бетонния мост. Намеренията на общината са това да се случи след Великден, за да има достатъчно време за довършителните дейности по "Модър - Царевец" и самата улица "Царевец", а също и за да не се причиняват излишни неудобства на пловдивчани преди празниците.

"Срокът за събаряне и изграждане на новото съоръжение е 6 месеца и до ноември има достатъчно време спокойно да го направят" - смята вицекметът.