170 789 519 лева ще е финансовата рамка на Община Велико Търново за 2024 година. Това решиха днес, след горещи дебати, съветниците от града, предаде кореспондент на "Фокус“. Бюджет 2024 бе приет с 23 гласа "за“, като в залата присъстваха 35-а местни парламетаристи. Осем души гласуваха с "въздържал се“, като те бяха основно от групите на "БСП за България“ и ПП-ДБ. "Против“ бяха Александра Трифонова и Ангел Янчев от "Възраждане“, Калоян Янков от ПП-ДБ и Михаил Михалев от БСП. Мотивите бяха, че вече приетият бюджет няма да помогне за нито един стратегически проблем, а предлага само временни и частични решения. Като друг довод съветниците изтъкнаха непросрачността, с която според тях е съставена финансовата рамка.

Кметът Даниел Панов подчерта, че ключовата дума в изготвянето на най-важните за развитието на старата столица и населените места през 2024-а година стратегически документи, е баланс.

"Бюджетът е реално изпълним. За първи път през последните 11 години сме водили толкова ползотворен и конструктивен диалог с всяка политическа формация“, коментира Панов и благодари на общинските съветници, подходили отговорно и откъм предложения за инвестиции, и откъм подкрепа за бюджета и инвестиционната програма.

Стартовата рамка от 170,8 млн. лева е с 10% по-голяма спрямо Бюджет 2023. Повишават се стандартите по всички пера на бюджета – включително и за образование, и за социални дейности и здравеопазване, за култура, туризъм и пр.

Без увеличение остават местните данъци и такси.

36,3 млн. лева са планираните местни приходи – приносът на гражданите, юридическите лица и бизнеса. Най-голяма част от тях ще бъдат изразходвани за капиталови инвестиции, за социални политики, в сферата на образованието, за всички дейности по чистота и др.

Инвестиционната програма е в размер на 55,3 млн. лева. Тя е балансирана и разработена с цел качествено подобряване на жизнената среда. Най-голям дял заемат инвестициите в сферата на инфраструктурата, благоустройството и екологията. След това са инвестиции в училища и детски градини, културна инфраструктура, социални дейности и здравеопазване, превенция на бедствия и аварии и др.

Основните капиталов инвестиции във Велико Търново през годината включват рехабилитацията на 8 километра улици, тротоари и пътища в източните и северни квартали на града – "Света гора“, "Асенов“, ул. "Опълченска“, завършване на двата нови моста над р. Янтра в подножието на Царевец, проектиране на нови отсечки и реконструкция на улична мрежа в кв. "Картала“.

Сред новите проекти, чиято реализация предстои да започне, са основен ремонт на ул. "Полтава“ и изграждане на над 100 паркоместа, реконструкция на ул. "Мармарлийска“, обществен паркинг в района на Старото военно училище. Над 200 000 лева са заложени за детски и спортни площадки и за фитнес на открито.

Със 100% нарастват средствата за населените места за капиталови инвестиции в инфраструктура и благоустройство. Програма "Местни инициативи“ се увеличава от 500 000 на 650 000 лева. Отделно, за улична мрежа в населените места по инвестиционната програма са предвидени 600 000 лева, вместо досегашните 300 000 лева.

Просветата остава сред основните приоритети не само на национално ниво, но и за Велико Търново като община. Капиталовите разходи включват изграждане на мултифункционални игрища за няколко вида спорт в СУ "Емилиян Станев“, старт на строителството на новата детска градина в кв. "Картала“, спортно стрелбище и покрит балон над игрищата в Спортно училище "Георги Живков“. В процес на оценка са двата големи проекта за образователна инфраструктура по ПВУ: Модернизация на Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ и разширение и модернизация на ОУ "Бачо Киро“.

Община Велико Търново е доставчик на 41 развити, общодостъпни и специализирани социални и здравни услуги, насочени към деца и семейства, възрастни хора и лица с увреждания. С Бюджет 2024 и Инвестиционната програма те не просто се запазват, а се надграждат.

Продължава изпълнението на стратегически програми като "Ин-витро“ с бюджет от 70 000 лева, за първичните медицински прегледи във всички 36 населени места и др.

Близо 1,3 млн. лева са заложени за Културния календар – с 20% повече спрямо 2023-а година.

Увеличените средства за културния календар и изцяло конкурсния характер на програма "Изкуство и култура“ позволяват да се поддържат и надграждат всички знакови събития, големите международни фестивали и форуми, националните чествания на знакови годишни, а подкрепа да получават и нови събития в сферата на творческата индустрия.