След двегодишно прекъсване заради пандемията, смолянското село Широка лъка се подготвя за кукерския празник Песпонеделник, който ще се проведе на 5 март. Това съобщи за "Фокус“, кметът на селото Васил Седянков.

Проявите, свързани с празника започват още на 2 март, когато от 14:00 часа ще бъде открита изложба на детски рисунки "Кукери“ в НЧ "Екзарх Стефан – 1827“. На 3 март от 11.00 часа ще се поднесат цветя през паметниците в селото, а от 18 часа е празничният благотворителен концерт на НУФИ, посветен на националния празник. На 4 март от 18:00 часа в читалището ще бъде представена битовата пиеса "Прошка“ и ще има рецитал на учениците от ОУ "Никола Вапцаров“ и НУФИ, посветен на националния празник.

На 5 март от 11:00 часа започва и Песпонеделник. Гергана Чотрева от местното читалище обясни, че е имало много желаещи групи да участват в празника, но заради времевото ограничение, ще участват само шест. По време на шествието, главният път Смолян – Девин, в района на Широка лъка ще бъде затворен. Това е и причината освен местните песяци, да се приемат още само пет гостуващи кукерски състава, поясни Чотрева. "Идеята е освен да поддържаме връзка със състави, които традиционно гостуват на празника, да има и нови такива. Тази година новите групи са от село Церово, Пазарджишко и село Бегунци, Карловско. Останалите са кукерите от село Турия, община Павел баня, Село Изгрев, Благоевградско и село Голямо Бучино, община Перник. Идеята е от няколко краища на България да има състави“, допълни Чотрева.

Тя разказа повече и за пиесата "Прошка“, която самодейния състав на читалището ще представи в празничните дни. "Пиесата "Прошка“ или казано на широколъшки – "Заговелка“, пресъздава онзи момент в християнската традиция, когато на Заговезни младите хора, отиват при възрастни, родители и кумове, за да поискат прошка за греховете си. Разчупва се питата, казва се молитвата "Отче наш“, всеки иска прошка от възрастните, децата хамкат, след това идват гости, съседи други роднини и братовчеди и в края на всичко става веселба. Според традицията, на Заговезни последно можем да пеем и да играем, като този период продължава по време на Великденските пости“, допълни Чотрева.  

След представянето на кукерите, празникът на 5 март продължава от 12:30 часа на площада в селото, когато ще започне и народното веселие с оркестър "ПИМ“ с ръководител Тинчо Севдалинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА