С официална церемония и водосвет преди минути бе направена първата копка на изграждането на Южен обходен колектор в Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"С реализирането на този проект ще се разтовари канализационната мрежа в централната градска част на Пловдив и ще се постигне значима цел - опазване на водните ресурси" - каза в приветствието си управителят на ВиК - Пловдив инж. Огнян Кулишев

"Не беше лесна задача този проект да стане факт, няма да е лесна задача да бъде реализиран. Това е най-големия проект, който управлява ВиК-Пловдив. Уверявам ви, че МРРБ ще бъде в помощ и ще съдейства по всички линии за реализацията на този проект" - отбеляза заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов.

"Проектът е важен и след реализацията му ще имаме модерна система за водоснабдяване и канализация, в следствие на което ще има намаляване на загубите. Знаете, служебното правителство отпусна 406 милиона лева на общините за доизграждане на улици и пътища. 42 милиона от тази сума е предназначена за Пловдивска област, а от тях 12 милиона са за ВиК" - каза областният управител Ангел Стоев.

"За щастие или за зла участ, в този мандат ще реализираме най-значимите обекти за Пловдив. Те са на обща стойност над 500 милиона лева. Надяваме се всички тези проекти да бъдат завършени в срок, за да се поздравим с отлична инфраструктура след 1-2-3 години. Причиняваме неудобства за гражданите, за което многократно се извиняваме. За да бъде изградено нещо, трябва да се развали в първата си част и след известен период да се поздравим с добра инфраструктура. В лицето на община Пловдив ще има коректен партньор" - заяви заместник-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

Празничният водосвет беше отслужен от отец Георги Аврамов от църквата "Св. Николай Чудотворец".

Дружеството "Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Пловдив, в качеството му на оператор за обособена територия – област Пловдив и бенефициент по процедура BG161М1ОР002-1.016 "Изграждане на ВиК инфраструктура“ на ОПОС 2014-2020 г., изпълнява проект "Доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от "ВиК“ ЕООД, гр. Пловдив, България“.

Основната цел на проекта е подобряване на съществуващите системи за управление на питейните и отпадъчните води на обособената територия, обслужвана от "ВиК“ ЕООД, гр. Пловдив, посредством повишаване на качеството на услугите във ВиК сектора на територията на изпълнение на проекта, ограничаване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води и осигуряване на екологосъобразно заустване на битовите отпадъчни води.

Проектът е финансиран чрез Оперативна програма "Околна среда“ 2014-2020.

Общата стойност на проекта е 134 720 653,75 лв., от които:

80 993 613, 84 лв. – европейско съфинансиране от Кохезионния фонд;

14 292 990,68 лв. - национално съфинансиране  от държавния бюджет на Република България;

16 986 995,72  лв. собствен принос на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Пловдив;

22 447 053,51 лв. – недопустими разходи;

Начална дата на изпълнение е  12.09.2019 г. 

Крайна дата: 12.03.2024 г. 

Видео от събитието гледайте в прикаченото видео!