Всички 64 училища на територията на област Русе бяха проверени от полицията след сигнал за бомбени заплахи. Операцията започна снощи и продължи до рано тази сутрин, за да се гарантира безопасното провеждане на учебния процес в Русенско, съобщиха от Областната администрация.

Всички действия по време на операцията бяха съгласувани с областния управител Данаил Ковачев. Учебният процес през деня се е осъществявал в спокойна обстановка и е преминал безпроблемно, като няма ученици, които не са влезли в час, поради заплахата. Това бе потвърдено от началника на Регионалното управление д-р Росица Георгиева пред Ковачев. Тя от своя страна отчете отличната координация между нея и директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов.

Областният управител, който през цялото време поддържаше контакт с директора на ОДМВР, бе категоричен, че при подобни сигнали в бъдеще отново ще се направи всички възможно да се реагира максимално адекватно и бързо.

"Подобни напрегнати ситуации доказват необходимостта от навременни и синхронизирани действия между институциите не само в града, но и в региона“, отбеляза Ковачев. "Благодарение на стиковката между институциите е имало спокойствие сред родителите и учениците“, сподели д-р Георгиева, която определи дейностите на полицията като изключително професионални и съответно осигуряващи безопасността на учениците.

Подобна обстановка бе създадена и в други области в страната.