Църквата "Св. Никола“ във Велико Търново вече е паметник на културата от национално значение. Храмът в кв. "Варуша“ бе обявен за такъв със заповед на Министерство на културата след близо 40-годишно чакане, предаде кореспондент на "Фокус". Сагата започва през далечната 1985 година, когато НИПК включва църквата в "Актуализираният списък на паметниците на културата в гр. Велико Търново" като архитектурно-исторически паметник. През 2022-а Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) взе решението знаковата църква, строена от Колю Фичето, да премине в тази висша категория, но министерският подпис бе положен едва сега.

Новият статут ще позволи на църковното настоятелство да кандидатства пред държавата за средства за ремонт, който е особено необходим, защото храмът е в аварийно състояние. Близо 4 млн. лева са нужни, за да се отстранят щетите, които времето е нанесло. С дарителски кампании, в които са се включвали и българи, живеещи в чужбина, са събрани не малко средства, но те са крайно недостатъчни.

Сега вече има и специални изисквания, по които трябва да бъде извършена реконструкцията. Всички те са описани в документите за новия статут.

Официално църквата ще е паметник на културата от национално значение след обнародването на заповедта в "Държавен вестник“.