Община Пловдив е пуснала обществена поръчка във връзка с отоплението на спортна зала Дунав, видя Plovdiv24.bg в ЦАИС. Тъй като ЕВН - Пловдив се явява единствен възможен изпълнител на настоящата обществена поръчка, поради това, че притежава изключителни права за пренос на топлинна енергия на територията на град Пловдив, е основание за провеждане на процедура по договаряне без предварително обявление.

Стойността на поръчката е близо 36 000 лева, а възложител е заместник-кметът по спорт Николай Бухалов. Припомняме, че строителството и пускането на зала “Дунав" е един от най-дълго проточилите се проекти в Пловдив. Реализацията му отне повече от 4 години или цял един управленски мандат, като оправданието беше липса на средства.

През годините имаше не едно и две обещания, че залата трябва да е готова. Още през март 2021 тогавашният заместник-кмет по спорт Георги Титюков беше обявил, че съоръжението ще отвори врати през лятото на 2022 година, което и до ден днешен - края на 2023 и началото на 2024 не се е е случило. Оправданието беше, че Община Пловдив не е плащала по обекта цяла година. По думите на Титюков, дадени преди три месеца, можело е дори да се стигне до съд, което ще преповтори сагата със зоологическата градина. Тогава той обясни, че залата трябваше да е готова в края на месец октомври - уви и това не се сбъдна.

За сметка на това през миналия мандат предишният кмет Здравко Димитров се опита с няколко предложения до Общинския съвет да купи зала “Строител" за 6 млн. лева, но всеки път удряше на камък. Все пак той успя на реализира един от плановете си още като кмет на район “Западен" - а именно да направи първа копка на две нови тренировъчни зали за волейбол и баскетбол до училище “Свети Свети Кирил и Методий" за 6,7 млн. лева.

Според проекта зала “Дунав" е подходяща за 20 вида спорт, а първоначалната сума от 4,2 милиона лева при първата копка през 2019 година бе осигурена от общинския бюджет. Впоследствие цената набъбна с 1 милион лева заради индексация на строителството и анекс към договора с фирмата изпълнител.

Новото съоръжение трябва да отговаря на всички изисквания за волейбол и баскетбол и художествена гимнастика, за която е необходима височина от 14 метра. Отделно ще има и две допълнителни зали за различни видове спорт, един от които е аеробика.

Срокът за обекта е краят на 2023, който изтече днес, предстои да видим кога реално зала “Дунав" ще отвори врати.