Подписи в защита на жена, която трябва да освободи ведомствено жилище след 38 години живот в него, събра цял блок в столичния квартал "Младост". Съседите се обединяват, за да може пенсионерката Надка да остане в дома си. Историята разказва националната телевизия.

В края на май 68-годишната Надка Илиева получава писмо да освободи жилището, в което живее вече 38 години. То е собственост на Министерски съвет, който го придобива след закриването на Държавния комитет по планиране, към който е работила навремето тя. Сега събира багажа си, макар да няма къде да отиде.

"Смятам просто да заключа вратата, да оставя всички подобрения, всичките мебели, защото и за тях трябваше да платя на някой, за да ги изхвърли. Няма къде да ги занеса, това е истината", споделя Надка Илиева.

От Министерския съвет посочват, че Надка не отговаря на критериите да продължи да живее там. В закона е записано, че ако доходът ѝ надхвърля 24 минимални заплати за последните две години, няма право на ведомствено жилище. От администрацията смятат доходите ѝ заедно с тези на мъжа й, макар двамата да не живеят от години заедно. На практика Надка разчита само на пенсия от 584 лева. Работила е допълнително, но заради операция вече не може. "На минимална заплата - чистачка в училище", казва тя.

Първият ѝ мъж умира в катастрофа, в колата е и тя, тогава бременна, а след това губи детето. Надка няма свои деца. С малкото пари, които има, помага и на мъжа си, и на неговите деца, макар да ги вижда рядко.

"Отгледахме децата, аз работех тук на по три места, защо тогава не ми поискаха доходи. Всичките пари изпращах там, защото те отидоха да учат в Белград", обясни жената.

Надка има и 50% нетрудоспособност. Когато научават, че има един месец срок да напусне апартамента, съседите ѝ реагират незабавно.

"Аз предложих да направим подписка в нейна защита, да я подкрепим да остане да живее тук, защото тя е изключително примерен съсед, помага в почистването, с всичко, грижи се изключително добре за дома, в който живее. Няма къде да отиде, няма къде да я настанят. Смятам, че цял живот е работила достойно и честно и нямат право да изгонят един възрастен човек", посочи Бонка Бензарова, съседка.

"Нашата съседка заслужава това нещо, и се надяваме да успеем. От тези 38 години, откакто познавам Надка, тя се включва активно в нашите общи мероприятия. Това е основно почистването, плаща си редовно вноските", обясни домоуправителят Димитър Христов.

Съседите ѝ успяват през годините да купят ведомствените жилища, но Надка не успява. В отговор до БНТ от Министерския съвет посочват, че ѝ дават допълнително време да напусне жилището.

"Министерският съвет не възразява срокът за освобождаване на жилището да бъде удължен и в близките месеци не възнемерява да предпиема действия за принудително изземане на имота", посочват те в своя позиция.

Докато го напусне обаче, наемът ѝ от 72 лв. сега, вече ще е по пазарни цени - 797 лв., с 200 лв. повече от пенсията ѝ.