Славянската музика е акцент в Седмицата на камерната музика "Константин Илиев" в Добрич, предаде репортер на "Фокус". Музикалното събитие, очаквано с нетърпение от почитателите на класическата музика в града, започва на 25 април и ще продължи до 29 април. Всички концерти са в Огледална зала "Нели Божкова" с начален час 18:30 ч. 

Откриването на фестивала ще бъде на 25 април - вторник, с концерт на Български камерен оркестър - Добрич под диригентската палка на Арто Чифчиян. Постиженията на добричкия оркестър са ярко доказателство за посоката, в която се развива и за грижата от страна на Общината да се поддържа високото ниво на концертните му изяви. 

В следващата концертна вечер - на 26 април (сряда), е предвиден клавирен рецитал на Иван Янъков. Той вече е гостувал с голям успех на наша сцена през 2019 г. Любопитен факт е, че той е и съосновател на проекта "Четиримата Пианисти" заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши. Професионалната му биография е повече от впечатляваща. Като български  пианист и диригент концертната му кариера активно се развива на 4 континента.

На 27 април - четвъртък, предстои концертната изява на струнен квартет "Филхармоника“ в състав Павел Златаров - цигулка, Ана Иванова - цигулка, Милена Златарова - виола, Иван Лалев - виолончело. Това е камерна формация към Софийска филхармония. И четиримата участници в състава са на водещи позиции в оркестъра. От създаването си през 2018 г. квартетът бързо се утвърждава като ярко разпознаваем камерен състав с постоянно присъствие в сезона на Софийска филхармония и в афишите на някои от най-престижните български музикални фестивали.

В петък - 28 април, фестивалът ще предложи на публиката концерт на трио в състав Стоимен Пеев - цигулка, Атанас Кръстев - виолончело и Мартина Табакова - пиано. И тримата са добре познати професионалисти, изнасящи самостоятелни концерти и като солисти на различни формации и оркестри. 

На 29 април - събота, от 11:00 часа предстои представяне пред малки и големи на творческия проект "Концерти за малчугани и великани“, с безспорен успех миналата година. Тогава беше представена  "Вълшебната арфа на Яна Дойнова“ и в една приказна атмосфера децата се забавляваха, непринудено научиха много неща за музиката и се докоснаха до истински инструменти, като арфа, цигулка, виолончело, китара. 

Тази година фокусът е разширен, в събота на тревната площ пред "Мечока Бен“ децата ще се запознаят и забавляват с Ире Васкес от Куба & SunDessi. Предстоят латино ритми и анимация за деца. При лошо време събитието ще се проведе в Огледална зала "Нели Божкова“. 

Цената на абонаментна карта за Седмицата на камерната музика "Константин Илиев“ е 10,00 лв. (4 вечерни концерти). За всеки отделен концерт билетите са с цена 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв. Билети ще се продават от 16:00 часа в периода 24 – 29 април (от понеделник до петък включително) във фоайето на залата. Концертните програми са представени в интернет платформите, които поддържа общината.

Жулиета НИКОЛОВА