Последните стъпки в майския българо-сръбски лъч на Международния фестивал на поезията "Славянска прегръдка" ще бъдат извървени в родния край на поетесата и инициатор на литературния форум - Елка Няголова. И това е Добруджа и родният й град Добрич, предаде репортер на "Фокус". Финалът е днес и утре.

В Огледална зала "Нели Божкова" днес от 17:30 ч. ще гостува майският българо-сръбски лъч на фестивала, както и утре от 10:00 ч. в Къща-музей "Йордан Йовков“.

Както самата Елка Няголова го определя, светлинният пунктир съдържа три важни думи - Хляб, Добро, Държавност. По думите й той няма да е цялостен, ако към него не бъдат добавени няколко духовни символа и измерения. Един от тях е Певецът на Добруджа Йордан Йовков, дал на българската литература световно ниво. Другият е дъщерята на добруджанската земя Дора Габе, чиято годишнина ще бъде отбелязана през 2023-а. "Перца в духовното ни богатство са още актрисата Андриана Будевска и основателят на българския балет Анастас Петров. И вчера, и днес духовното е дълбоко в сърцето на добруджанеца", посочва Елка Няголова.

ХVІІ-ят фестивал на поезията е под патронажа на президента на България Румен Радев и домакинството на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Гости на Добрич ще бъдат акад. Ристо Василевски, Вера Хорват, Лиляна Стеич и Ясминка Надашкич-Джорджевич. Освен тях в програмата ще вземат участие и поети, родени в Добрич - Сашо Серафимов, Петранка Божкова, Генка Петрова и Елка Няголова. Ще звучат в прегръдка двата славянски езика - българският и сръбският. Публиката ще се наслади на музикалните изпълнения на Хора на учителките, с главен художествен ръководител Маргарита Русева – Ганева и диригент Габриела Писанова. Ще чуе и пиеси от славянски композитори в изпълнение на струнен квартет "Добрич".

Жулиета НИКОЛОВА