Възможно е до средата на годината да бъде поставен светофар на кръстовището при улиците "Богомил" и "Лев Толстой" в Пловдив, съобщи за "Фокус" директорът на ОП "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов.

През последните няколко месеца там се случиха множество тежки пътни инциденти, един от които преди два дни.

Това провокира нашите читатели да попитат кога институциите ще се задействат и ще прекратят тези катастрофи чрез регулиране на движението.

Георги Стоилов сподели, че проблемът там е наистина сериозен и още преди година и половина, когато е бил направен проектът, са изразили становище пред община Пловдив за изграждане на светофарна уредба.

Към онзи момент са били заложени средства за направата му в миналогодишния бюджет, но поради обективни причини не са могли да възложат проектиране.  

"В сегашния бюджет също има заложени такива средства и веднага след влизането на бюджета в сила ще стартираме работа по проектиране и строителство", допълни още той.

Според Стоилов процедурата не е толкова сложна, затова предполага, че светофарът може да бъде поставен в първата половина на 2024 година.

Той уточни, че се проектират още две светофарни уредби в рамките на града. Едната от тях ще бъде на кръстовището на ул."Братя Бъкстон" и ул."Даме Груев". 

Директорът допълни, че през миналата година са направени два светофара в район "Южен" при ул."Пере Тошев" и ул. "Даме Груев", както и на "Коматевско шосе" и квартал "Остромила".

"Двата проекта са предадени тази седмица с всички минали съгласувателни процедури и със сигурност те ще започнат да се строят още следващия месец след влизането в сила на новия бюджет. От експертния състав проблемът е локализиран още преди година и половина. От наша страна е дадено становище и очакваме само да ни кажат, че имаме бюджета за тази година и да започнем да го правим", заключи той.