Бургаският художник Огнян Петков изработи скулптура на свети Георги, която ще бъде поставена в градинката пред едноименния храм в кв. "Лозово“. Творбата е направена за 40 дни от врачански варовик и е с размери 160/150/45 см.

Идеята на Петков, която стои в основата на тази инициатива, е скулптурните творби да не се концентрират само в Морската градина или в центъра на град Бургас, а да присъстват и в неговите квартали.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“, Програма "Творчески стипендии“.

Очаква се скулптурната композиция да бъде открита на храмовия празник – 6-ти май, Гергьовден.

Огнян Петков е роден през 1961 г. в Бургас. 1976-1981 учи в Художествената гимназия в Казанлък, след което следва в Художествената академия в София при проф. Д. Даскалов, проф. Ем. Попов и проф. Г. Чапкънов. Живее и работи в Бургас. Използва в творбите си разнообразни материали – камък, бронз, желязо, дърво. Участва в множество пленери по живопис и симпозиуми по скулптура у нас и в чужбина. През 2010, 2011, 2012, 2013 г. е участник във Фестивала на пясъчната скулптура в Бургас.

Носител е на редица награди - /2005/ "Приятели на морето“, /2015/ XXIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, награда за скулптура на Министерство на културата, /2017/ Художник на годината – Бургас и др.

Негови скулптури са притежание на: Колекция "Жорж Екли“ в Париж, Бил Клинтън (галерия "Стълбата“), Колекция "Българска скулптура в парк "Заимов“ в София, Колекция "Българска скулптура“ в Министерството на външните работи, Катедрален храм "Св. Стефан“ в Бамберг, Германия, Кирсан Илюмжинов, Кубрат Томов, Петър Дилян и др. Автор е на наградите: Уфология и психотроника, сайт "Флагман", Биенале "Приятели на морето“, "Цветето на Хеликон“.

Член е на Съюза на българските художници от 1996 г.