Карловският скулптор и художник Димитър Бакърджиев получи Наградата на Карлово за 2023 година. Наградата - статуетка "Златната Богиня“, придружена от парична сума, бе връчена от кмета д-р Емил Кабаиванов на официална церемония, проведена на пл. "20-ти юли“, съобщиха от Общината.

Димитър Бакърджиев е изявен автор и дарител, който твори в родния си град Карлово. През 1992 г. завършва Висшия институт по изобразително изкуство "Николай Павлович“ в София със специалност приложно изкуство – керамика. От 1993 г. е уредник в Общинската художествена галерия - Карлово. Работи предимно в областта на изящните и приложни изкуства. Има редица изложби в страната и чужбина. Автор на малки пластики, статуетки, призове. Известни на публиката са неговите творби: "Златна корона“ и "Икар“ – Приз на годишната награда на Съюза на артистите в България; Приз "Златна роза“ – Национален фестивал за актьорско майсторство в Карлово; Приз "Златното око“ – Попово - Национален фестивал за кинооператорско майсторство в памет на Димо Коларов; Приз "Царица на розата“ – Карлово; Награда на Карлово "Златната богиня“.

По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Носителят се определя от Комисия назначена със заповед на кмета и се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола. Тя е израз на почит и преклонение пред делото на Васил Левски.

За носител на Наградата на Карлово бяха номинирани още: Вера Цанкова- преподавател, преводач и общественик, директор на учебен център "Интелект“; Дишко Дишков - скулптор, автор на множество творби, сред които и паметника на кхан Алцек в Челе ди Булгария, Италия; Дора Чаушева – директор на Национален музей "Васил Левски“ Карлово, автор и съавтор на много книги свързани с живота и делото на Васил Левски; Мария Сюпюрдекова - /посмъртно/ - фотограф; Анита Илиева – основател и ръководител на ВГ "Карловойс“, основател на Национален конкурс "Песенна палитра“ в Карлово.

Тържествената церемония на пл. "20-ти юли“ завърши с изпълненията на Детска фолклорна формация "Розова долина“ и Вокална група "Карловойс“. Ансамбъл "Българе“ представи пред карловската публика своя спектакъл "Паисий“.