По повод 22 април - Денят на Земята - "Планета срещу пластмаси“, Басейнова дирекция "Черноморски район“ заедно със скаутските клубове "Владислав Варненчик“ – Варна, "Креслив орел" - Шумен и "Ястребите" – Шабла/Дуранкулак ще почистят част от брега на язовир "Георги Трайков“ до село Аспарухово.

Заповядайте и Вие с Вашите семейства, заедно със скаутите да помогнем на природата и да дадем добър пример на децата ни, защото всичко зависи от нас. Датата е 21.04.2024 г. (неделя) от 10.30 ч. Сборен пункт - село  Аспарухово, в края на улица "Васил Левски“. Заедно можем повече! Очакваме Ви!, пишат организаторите.

Всяка година на 22 април се отбелязва не просто голям, а наистина глобален празник - Международният ден на Земята - денят на нашия общ уютен дом.

Празникът е учреден на 63-та сесия на Общото събрание на ООН през 2009 г. (резолюция № A/RES/63/278, подкрепена от повече от 50 държави-членки на ООН) и се чества от 2010 г. на 22 април .

Председателят на 63-та сесия на Общото събрание Мигел д'Еското Брокман каза, че провъзгласяването на този Международен ден в резолюцията е признание, че Земята и нейните екосистеми са наш дом, осигуряват живот на човечеството, както и препотвърждаване на ангажиментите, поети на Конференцията на ООН за околната среда и развитието в Рио де Жанейро през 1992 г. Следователно, за да се постигне справедлив баланс между икономическите, социалните и екологичните нужди на настоящите и бъдещите поколения, е необходимо да се насърчава хармонията с природата и планетата Земя.