Кампания под надслов "ТЯ е ТУК“ тече във Велико Търново и още два български града. Акцията е провокирана от това, че борбите, успехите и историите на жените отсъстват от учебното съдържания, от градската среда и от политическия дневен ред, предаде кореспондент на "Фокус“. Идеята на дамите от фондация "Екатерина Каравелова“ е да дадат гласност на проблемите и нуждите на жените, както и да насърчат предприемането на конкретни действия на местно ниво.

В дните до 28 септември, включително, на различни места във Велико Търново - върху паметници, изобразяващи фигури на жени, ще бъдат поставени QR кодове.

"Сред тях много малко са тези, които са посветени на реални исторически личности (като паметника на Вела Благоева, например), защото такива просто липсват в градската среда. Повечето представляват скулптури или скулптурни композиции, които включват анонимен женски образ – майка, работничка, муза. QR кодът води към специална страница на уебсайта на Фондация "Екатерина Каравелова“, където всеки може да се запознае с доклада "Гласовете на жените в България" и историите на 42 истински жени от цялата страна. Всяка от тях със собствения си глас отговаря на въпроса "Какво е да си жена в България?“, споделя своите автентични преживявания и ни отвежда отвъд анонимните статистически данни и студения камък на скулптурите“, обясняват от организацията.

Всеки сканирал QR кода и попаднал на тази интернет страница, може да предприеме действие в подкрепа на жените в 3 стъпки:

 - Да се запознае с аналитичния доклад "Гласовете на жените в България“

 - Да сподели наученото с близки и познати

 - Да проучи как може да помогне за адресирането на идентифицираните проблеми в своето населено място (например, да се включи в доброволчески екип на ТЯ в България в Габрово, Велико Търново, Пловдив или Варна, да събере и популяризира информация за жени с принос към историята на населеното място, да проучи къде в града жена, преживяла насилие може да получи подкрепа и да разпространи информацията, да провери какво е участието на жените в местния общински съвет и други).

Освен във Велико Търново, кампанията тече паралелно и в Габрово, и в Пловдив.