На притеснителна гледка се натъкна репортер на "Фокус" в района на Хуманитарната гимназия.

През вчерашния ден множество флаери, промотиращи поръчка и закупуване на райски газ, са били оставени в прилежащите пространства около училището.

Публикуваният от нас е бил един от 10-те поставени на масите на заведение, намиращо се в непосредствена близост до гимназията.

От листовката разбираме какви са предлаганите видове райски газ и промоциите в момента. 

В ценовия диапазон до 40 лева са включени три вида, които в комплект възлизат на стойност от 100 лева. 

При по-големите бутилки газ оставаме с впечатление, че цената е "на оферта" и две струват 90 лева. 

Интересен е фактът, че желаещите да получат този продукт могат да се възползват денонощно от услугите, а доставката е в рамките на град Пловдив ще им бъде безплатна. 

Многократно екипът на "Фокус" е публикувал притеснителни кадри и случки, свързани с употребата на райски газ от непълнолетни лица. 

Припомняме, че е продажбата на райски газ е строго забранена, а на 7-ми септември тази година депутатите приеха ограничения за употребата му.

Те одобриха диазотният оксид (райски газ) да се използва само в производството на храни.

Райският газ като добавка в храни се допуска в обекти за производство и преработка на храни и заведения за обществено хранене, когато се използва като добавка в помещенията за приготвянето на храни, предвиждат приетите промени в Закона за храните текстове.

Популярните пълнители с райски газ, които са опасни за здравето, особено при подрастващи, са забранени за продажба, включително в заведения и нощни клубове.

Забраната важи както за деца, така и за продажба на клиенти над 18 г.

Райският газ се използва в медицината и стоматологията с цел притъпяване на усещането за болка и пряко влияе на невротрансмитерите в мозъка.

В момента сред младите хора райския газ се използва с цел забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Въпреки краткотрайния му ефект средно 2 до 5 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как той се отразява.

През тази наша публикация се надяваме отговорните институции да се самосезират и да прекратят свободната търговия на райския газ преди да имаме поредния случай на младеж с влошено здраве след употребата му.