Комедията "Скакалци“ по Ст. Л. Костов е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов“ във Велико Търново. Премиерата на постановката е тази вечер, предаде кореспондент на "Фокус“. От културната институция обещават на почитателите на българската класика смешна история за хора, на които много им се иска да живеят охолно, богато, разточително и в тази своя алчност са готови на всичко.

"Постановката е актуална, защото в нея се говори за корупцията, за амбициите на хора, които смятат, че с хитрост и с енергия могат да постигнат това, към което са се насочили, без компромиси и без рани. В живота никога не става така. Избрах "Скакалци“, защото не обичам черните, мрачни, кървави сатири с хумор, лишен от смисъл. Тук усмивката е повече, Търсихме точно това златно сечение между проблеми и забавление“, споделя драматургът, театровед, сценарист и водещ на тв предаването "Рецепта за култура“ Юрий Дачев, който е режисьор на комедията.

Той разказва, че "Скакалци“ е написана 30-те години на XX век и е едно от известните заглавия на комедиографа Стефан Костов, но не толкова известно, колкото са "Големанов“ или "Женско царство“.

"Текстът претърпя сериозна редакция, за да съкратим обема на пиесата. В оригинал тя е три действия, а в нашата версия сюжетът се събира в едно с продължителност час и половина“, допълва Юрий Дачев.

Действието се развива във вилата на младото новобогаташко семейство Проданови, което кани многобройни комисии с проверяващи, за да им се подмаже, да измъкне за себе си спокойствие в по-нататъшното развитие на бизнеса си.

"В оригиналната версия сюжетът се развива в полуселски и полуградски бит, докато ние ги вкарахме в градски и бляскав за онова време живот. За това допринася и авторската музика на Петър Атанасчев, който вмъква чарлстон - един танц, който идва от чужбина и дава ритъма на българския бомонд, както се е казвало тогава“, обяснява режисьорът.

В "Скакалци“ участва целият драматичен състав на театъра. Сценографията и костюмите са на Ханна Шварц, а хореографията е на Катя Богданова. Пом.-режисьор е Лиляна Кехайова.

Премиерата е тази вечер, от 19:00 часа, в голяма зала на търновския театър.