Разказ на случай от Варна, където жилищна кооперация се превърна в рекордьор по вандалски прояви. За последните няколко месеца живеещите в бл. 120 в квартал "Младост" се оплакват от системни набези. Става въпрос за разбити мазета и тавански помещения, счупени стълбищни тераси и пострадали автомобили около блока.

Твърдо решени да се защитят, живеещите в кооперацията вземат решение да инсталират 15 камери за видеонаблюдение. От полицията заявиха, че извършителите на системните кражби са били установени. Това са криминално проявени и осъждани лица. Жената е задържана.

"Живея в блока от 15 години. Винаги е имало подобни набези на крадци. С годините поне 12 пъти са ми разбивани колите. Имам влизане и в мазето ми. От 1 година сме сложили камерите, но кражбите неспират". Това разказа пред NOVA един от потърпевшите Димитър Василев.

Друга живуща в блока заяви, че врата на входа многократно е разбивана с отвертка, въпреки, че достъпа до сградата е с чип. Има посегателства и срещу самите камери – в таванските помещения са отрязани кабелите.

"След като сложихме камерите в пъти намаля престъпността. Но има още проблеми на паркинга, може би защото там не сме сложили видеонаблюдение", допълни Василев.