Симфония в сол мажор от краля на Прусия - Фридрих II Велики, ще изпълни  Български камерен оркестър - Добрич в първия си за годината концерт, предаде репортер на "Фокус". Диригентът на оркестъра Маестро Арто Чифчиян продължава да предлага програми с произведения и автори, които представят образци от различни епохи. Концертът е на 21 февруари от 18:30 ч. в Огледана зала "Нели Божкова“. 

Интересното тук е кралят на Прусия - Фридрих II, още приживе наричан Фридрих Велики с неговата Симфония в Сол мажор. Изключително противоречива, странна и талантлива личност от върховете на европейската история. Той е държавник с големи идеи за реформи, велик военачалник, политик. Музикант и композитор, писател и историк, естет и философ, приятел на Волтер и други големи умове на Просвещението, покровител на изкуствата и науката. След възкачването му на престола през 1740 г. започва период на разцвет в музикалния живот на Берлин.

Въпреки настояванията на баща му - Фридрих Вилхелм, целящи отклоняването на принц Фридрих от културните му увлечения, за да може да се превърне в строг владетел и човек, отдаден на военната кауза, Фридрих става не само голям пълководец, но и страстен почитател на литературата, философията и музиката. Заради икономии, баща му Фридрих Вилхелм е затворил Берлинската академия на науките, наследникът не само я отваря пак, но и кани в нея много известни учени,

предимно от Франция. Той декларира намерението си да управлява като просветен философ и обяснява предвижданите реформи: "Добре работещото правителство трябва да бъде такава свързана система, каквато е системата на понятията във философията. Всички негови решения следва да са добре обосновани; стопанската, външната и военната политика са длъжни да способстват за постигане на една цел – консолидация на властта на държавата и увеличение на нейната мощ". 

В Сан Суси Фридрих създава художествена галерия и събира голяма колекция с произведения на велики майстори от Ренесанса, специално пътува до Холандия, за да се сдобие и с творби от тамошните съвременни знаменитости. Построява сградата и създава институцията на Берлинската държавна опера. Освен това той е писател, историк, творец на жлъчни епиграми. Години преди да започне да управлява с твърда ръка, Фридрих ІІ неофициално привлича на служба при себе си някои музиканти, които остават при него до края на живота си. Един от тях е Карл Филип Емануел Бах (вторият от петимата сина на Йохан Себастиан Бах), припомнят от Дирекция "Култура" в общината, позовавайки се на информация с автор Даниела Найденова. 

В програмата на концерта идния вторник публиката ще чуе и Симфония в си минор от него. Другите автори, заради които не бива да се пропусне концерта, са Пахелбел, Моцарт и Бетховен. Билети ще се продават в деня на концерта от 16:30 ч. във фоайето на залата, цената е 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.

Жулиета НИКОЛОВА