На 24-ти май 2023 г. на Античен Театър Пловдив  от 20.00 часа ще бъде представена премиерата за сезон 2023г. на симфоничния спектакъл "Вивалди завинаги", със специалното участие на световноизвестния диригент Максим Ешкенази. Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от празничната програма, посветена на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Вивалди завинаги“ не е спектакъл само за слушане. Освен симфоничните интерпретации, той представя и вълнуващ кино-разказ, който визуализира епохата и житейския път на Антонио Вивалди – един от най-значимите барокови композитори в цяла Европа. Участието на Врачанската филхармония в спектакъла не е случайно. В репертоара на симфоничния  оркестър са включени произведения от епохата на барока до съвременността. Художественото съдържание на "Вивалди завинаги“  обхваща  четири основни периода от живота на Антонио Вивалди:

Младежки години в родната Венеция – бащата на Вивалди, Джанбатиста Вивалди, научава сина си да свири на цигулка, след което обикаля с него на музикални участия из цяла Венеция. Така, с упорит труд и постоянство, той израства като забележителен цигулков виртуоз. Едва петнадесетгодишен е записан да учи за свещеник и в кратко време е ръкоположен за свещенослужител, но след направен донос се отказва от свещеническа дейност.

Периодът в "Оспедале дела Пиета“ – Вивалди става майстор-цигулар във венецианския дом за сираци "Оспедале дела Пиета". Постепенно израства като великолепен диригент. Славата му се разнася из цяла Европа, където изпълнява свои и чужди творби. Архивът на сиропиталището показва, че само между 1723 и 1733 година на композитора е платено за написването на 140 концерта.

Опера и "Четирите годишни времена" – Антонио започва своята кариера като композитор във Венеция, където  написва и поставя две опери "Коронацията на Дарий" и "Постоянството доминира над любовта и омразата". Последната е толкова популярна, че е поставяна из цяла Италия и в град Прага. Блестящият му талант е оценен и от съвременника му Йохан Себастиан Бах, който преработва за пиано и орган тринайсет от неговите цигулкови концерта. Поканен е  от папа Бенедикт XIII да работи за Ватикана като през този период той създава безсмъртните си произведения – "Четирите годишни времена", четири тричастни цигулкови концерта, обрисуващи чрез музика природни картини от четирите сезона.

Последните си години, както много композитори от неговата епоха, Вивалди изживява в бедност. Гениалният композитор написва през живота си 554 инструментални творби, от които 75 сонати за два солови инструмента, около 460 концерта за различни инструменти и състави, солови концерти за цигулка, трио-сонати, голям брой цикли от "кончерто гросо",  опери, оратории, кантати, мотети и 40 големи вокално-инструментални творби за църковна музика.

Билети за "Вивалди завинаги" се продават в Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, каса на Античен театър, от страната на АМТИИ, в ДК "Борис Христов“, както и в цялата система на Eventim и онлайн. цените са от  20 до 70 лева.