Започнатият от Васил Терзиев одит на Центъра за градска мобилност е правилно решение. Разходите за градския транспорт в София за 2024-а г. надвишават 500 млн. лв., което е 20% от годишния бюджет на града. Това заяви общинският съветник Симеон Ставрев от групата на "Продължаваме Промяната – Демократична България – Спаси София“. "Започнатият от кмета Терзиев одит на ЦГМ е правилно решение. Огромна част от постъпленията от продажба на билети и карти за градския транспорт и всички приходи от синя и зелена зона отиват в ЦГМ. Тази сума е малко над 140 млн. лв.“, уточни Ставрев.

Той добавя, че макар парите да постъпват в ЦГМ, оттам те биват насочвани към транспортните оператори на София, които отговарят за транспорта на столичани. Именно с тези средства "Столичен автотранспорт“ ЕАД (автобусите), Столичен електротранспорт“ ЕАД (тролеите и трамваите) и "Метрополитен“ ЕАД (метрото) изплащат заплати, ток, гориво, вода, части, консумативи, услуги и др. Общинският съветник разясни още, че трите транспортни оператора добавят около 70 млн. лв. приходи от наеми на помещения, продажба и препродажба на превозни документи и други услуги. "Останалата част до 505 млн. лв. – малко под 300 млн. лв. – идва от общинския и държавния бюджет.

Ако ЦГМ не работи оптимално, ще трябват повече пари от Столична община и държавата, което означава по-малко средства за детски градини, училища и болници“, изчисли Ставрев. Според него значението на ЦГМ е толкова голямо, че ако там има проблеми с приходите или разходите, това се отразява крайно негативно на качеството на градския транспорт в София. Финансовата нестабилностн а ЦГМ възпрепятства и възможността трите транспортни оператора да повишат заплатите на служителите в сектора и да инвестират в нови автобуси, тролеи и трамваи. "ЦГМ сключват множество договори по обществени поръчки или по пряко договаряне до 30 000 лв. Неведнъж съм коментирал, че някои от тях са скъпи, непрозрачни, неясни и ограничават конкуренцията", заключва Ставрев.