Силен отзвук сред публиката предизвика героичният спектакъл "Илинден" на Драматичния театър в Ловеч, който се игра  на 6 март  2024 г. пред пълна зала. Премиерата беше преди четири години и оттогава спектакълът се развива успешно и излъчва все по-силна енергия, коментира  режисьорът Биляна Петрова, която е директор на културната институция, съобщиха от театъра. 

Сега съставът е попълнен с нови имена, които на финала бяха представени на зрителите от актьора Петко Венелинов. Това са Аделина Петрова, Деян Жеков, Катя Йочева,  Десислава Иванова.

За втори път в постановката участва и гостуващият Йордан Петков – Дуньо. В останалите роли са Диана Спасова, Боряна Бабанова, Гьорги Трайков, Петко Венелинов, Радослав Тодоров, Владимир  Винев, Марина Атанасова и Илиян Василев. Основната заслуга за успеха е на актьора Иван Юруков, който изгражда завладяващия образ на Гоце Делчев - Хвъркатият дявол. Това е сложен и многопластов характер, целеустремен към идеала за свобода на Македония и същевременно белязан от вътрешни конфликти.

Актьорските изпълнения бяха многократно прекъсвани от аплодисменти.  

Иван Юруков е роден в Сандански и от малък се запознава с делото на Делчев. Имаме голям шанс, че той се съгласи да изиграе този герой, разказва Биляна Петрова. Ръководството на театъра предвижда да продължи  гастролирането на "Илинден"  из страната.

Спектакълът е по текстове на П. Яворов и Д. Талев. Постановката е дело на Биляна Петрова, сценографията  Юлияна Войкова - Найман, костюми Елица Андреева, музиката  Асен Аврамов, хореографията  Елена Ангелова.