Сигнал за неправомерно изхвърлени 250 тона боклук край горнооряховското село Първомайци проверяваха съвместно експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица и полицаи от железничарския град. От РИОСВ – Велико Търново уточняват за "Фокус“, че обаждането е постъпило малко преди 22:00 часа на 3 януари на "зеления“ им телефон. Според подателя неправомерното замърсяване е било в местността "Бабенец“, където незабавно е извършена проверка.

"Посоченото място е регламентирана площадка за съхранение на отпадъци, за която има регистрационен документ, издаден по Закона за управление на отпадъците от РИОСВ – Велико Търново на "Мегапорт“ ООД. На площадката са разрешени дейности по съхранение на пластмасови отпадъци и пластмасови опаковки. Разрешеното за съхранение количество е до 7500 тона“, уточняват от РИОСВ – Велико Търново.

От там допълват и, че наличните количества отпадъци са предназначени за производствената дейност на "Мегапорт“ ООД. В хода на проверката от дружеството е изискана допълнителна документация – наличното количество на съхранение към момента е 2480 тона отпадъци, които са с произход Германия. Площадката е бетонирана, отпадъкът е във вид на бали, както на открито, така и под навес. Не са установени бали с нарушена цялост и разпилени отпадъци извън обекта.