Във връзка с изпълнение на включване на новата пречиствателна станция за питейни води – гр. Шумен към съществуващ напорен водопровод от помпена станция 1300 до напорен водоем 13000 и изграждане на водопроводни връзки към нея, около 7:00 ч на 2 февруари ще бъдат спрени помпените агрегати на помпена станция 1300 и ще започне поетапното спиране на водата към града. Водоемите, които осигуряват питейната вода за гр. Шумен, кв. Макак, с. Панайот Волов и с. Белокопитово, ще бъдат напълнени до максимален обем, поради което се очаква водата към клиентите да започне да спира от 8:00 ч. сутринта, съобщиха от пресцентъра на ВиК – Шумен.

Водопроводните връзки към станцията ще бъдат изпълнени от фирмата – строител на пречиствателната станция за питейни води - гр. Шумен, като присъединяването към водопроводната мрежа ще стане в присъствието на представители на ВиК-Шумен ООД. Едновременно с това ВиК – Шумен ще извърши планови ремонти на неработещи спирателни кранове по водопроводната мрежа на гр. Шумен, с което ще се постигне оптимизация на дейността.

След успешно приключване на строителните дейности и при отворени спирателни кранове на байпасната връзка на ПСПВ – гр.Шумен, ще бъде подадена вода до напорен водоем 13000, като през пречиствателната станция няма да преминава вода.

Когато включването на ПСПВ – гр.Шумен към съществуващ напорен водопровод от помпена станция 1300 до напорен водоем 13000 завърши, ще могат да започнат и единичните проби на отделните елементи на пречиствателното съоръжение.

Поетапното включване на помпените станции, обслужващи гр. Шумен, ще започне след като бъде напълнен с вода напорен водоем 13000 м3, намиращ се в кв. Дивдядово.

"Предвидените дейности са сложни и изискваха внимателно и прецизно планиране, за да бъдат изпълнени в срок и с минимални нарушения на услугите за града“, каза инж. Емил Томов, управител на ВиК – Шумен.

"Целта ни е да завършим всички монтажни работи до края на деня на 02.02.2023 г като се извиняваме за причинените неудобства и очакваме разбиране от страна на потребителите на ВиК услуги“, добави инж. Томов.