XV-тото издание на Националните ученически театрални празници ще се проведе от 29 март до 31 март в Шумен. То ще премине под патронажа на кмета на Шумен проф. Христо Христов.

Откриването е от 17.30 часа пред Народно читалище "Добри Войников-1856". Организатор и домакин на събитието е Центъра за подкрепа за личностното развитие-Обединен детски комплекс "Анастас Стоянов". Тазгодишното изданието се посвещава на 170 годишнината от рождението на патрона Анастас Стоянов.

Програмата включва дванадесет представления на детски театрални трупи от Варна, Провадия, Хасково, Казанлък, Перник, София и Шумен. Броят на участниците е над 200.

Журито от професионалисти е в състав: Слав Бойчев – председател, Стефани Лечева, Петя Бойчева, Любен Чанев, Кирил Антонов, Боряна Йовчева и Даниела Савчева – представител на община Шумен.

Националните ученически театрални празници нямат конкурсен характер, но творческият дух по време на провеждането им, привлича като магия театралните колективи от цяла България. Празниците са съпроводени с творчески срещи и разговори, създаване на творчески контакти. Неповторимостта и настроението грабват театралните трупи още в първия ден с Дефилето по шуменските улици.