Най-горещия гейзер на Стария континент се намира в центъра на Сапарева баня, предаде репортер на "Фокус“. Горещата минерална вода изригва през 1957 при сондаж за хидрологични проучвания на 73 метра дълбочина. Температурата й е 103 градуса. Височината на водната струя достига 18 метра и през няколко секунди разпръсква милиони горещи капчици. 

През годините мястото около най-горещото място се превръща в парк, който целогодишно се посещава от туристи. Приятен за почивка, а също и място за провеждане на различни градски събития.

Атракция в парка са семейство дървени щъркели, заселили се преди време на едно изсъхнало дърво, благодарение на майстора на моторния трион -  Васил Говедарски. След поставянето й фигуралната композиция привлича всички туристи и присъства на почти всички снимки, направени около гейзера.

"Имаше едно изсъхнало дърво. Решихме да не го режем, а да го декорираме. Щъркелите са символ на пролетта и това е причината да ги поставим там. Не е много лесно да се изработят тези фигури, но пък е приятно. Работя с моторен трион и доста внимавам“, обясни дърворезбарят Васил Говедарски.

Той допълни, че доста снимки се правят със щъркелите, а когато има сватба – задължително младото семейство отива до гнездото с птиците с надеждата, че ще им се роди рожба.

Щъркелите може да откриете целогодишно в центъра на град Сапарева баня, разположен в Западна България, на 70 км южно от София и на 55 км източно от град Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ