Община Сапарева баня отново ще бъде поканена да влезе в обособената ВиК територия. Това стана ясно по време на проведеното в Кюстендил заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от "Кюстендилска вода“, предаде репортер на "Фокус“. Към момента Сапарева баня е единствената община в региона която не членува в Асоциацията и няма консолидирана територия, поради което за областта не се предвижда европейско финансиране във ВиК сектора.

Сапарева баня остава единствената в областта, в която действа общинско ВиК дружество, а цената на предоставяните услуги е в пъти по-ниска от останалите общини в региона. Това е причината местната власт и хората в курортната община да не искат присъединяването към Асоциацията.

На заседание е решено, че отново ще се водят разговори с представители на местната власт в Сапарева баня.

Последните решения на Общото събрание са взети с мнозинство, подкрепени са и петте точки, включени в дневния ред. Те касаят отчети за дейността на Асоциацията и разходване на бюджета, приемане на бюджет за 2024 година, инвестиции на водното дружество за настоящата година и влизане на "Кюстендилска вода“ като оператор на територията на община Дупница.

"Никой не бива да си присвоява водата, нито въздуха. Това, че ние в Дупница сме особени като характер, присвояваме си природните богатства, според мен е наш проблем, а не проблем на Кюстендил. Ако някой мисли, че ние в Дупница ще даваме вода и ще формираме печалба на "Кюстендилска вода“, с която ще финансираме други проекти, дълбоко се лъже“, каза кметът на Община Дупница Първан Данков.

Той посочи, че "Кюстендилска вода“ влиза да оперира на територията на община Дупница, консолидира се ВиК асоциацията, иска се европейско финансиране и се спазват правилата.

От своя страна управителят на "Кюстендилска вода“ инж. Марио Нешев посочи, че дружеството трябва да започне да оперира на територията на община Дупница от 1 май.