Млади студенти провеждат инициатива с цел да разпространят необходимостта от спорт, здравословен начин на живот и участието в благотворителни кампании сред своите връстници.

Студентската организация "Бизнес клуб" към Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира първото студентско бягане в София. Събитието е наречено "UNIRUN" и ще се проведе на 29 април от 9:45 часа в парк "Студентски".

"Нашата мисия е да научим хората да помагат на нуждаещите се и най-вече на "най-чистите"- дечицата, които имат нужда от внимание и загриженост", каза за "Фокус" Адриана Браничева зам.председател на неправителствената организация ,,Бизнес клуб“.

Организаторите на събитието уточняват, че с над 30% от събраните средства от участия ще бъдат закупени спортни принадлежности за социалния дом "Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания“ в гр. Перник, кв. "Изток" и за "Дом за деца лишени от родителски грижи "Констанца Ляпчева" в гр. Долна Баня.

Кампанията е насочена към здравословния начин на живот сред младите, а по план тя има за цел да проведе информационни кампании за повишаване осведомеността сред студентите за ползите от физическа активност както и да закупи спортно оборудване за малчуганите в дом, които обичат да спортуват през свободното си време.

"Планираме да направим посещение в домовете и да запознаем децата с важността от физическа активност и да прекараме повече време с тях", казват от организацията. 

Бягането ще е с дължина от 6 километра, а маршрута ще включва 2 обиколки парк "Студентски". Инициативата е отворена за всички, които се чувстват млади по душа и няма да има ограничения за възраст, пишат от организацията.

Всеки желаещ може да се включи в инициативата и да бяга за каузата. За

безпрепятственото протичане на събитието, ще има доброволци на ключови локации из парка, които да наблюдават, да напътстват и дори окуражават участниците.

Входът за участие при по-рано записване и онлайн плащане е 10 лева, а при записване в деня на събитието е 20 лева.