"Ще бъде предложен такъв режим работа и на спиране на водоподаването, така че да няма режим и хората да не усетят, че ние работим по решаването този сериозен проблем". Това заяви на брифинг по повод започващия ремонтните дейности на ПСПВ "Ясна поляна" областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, предаде репортер на "Фокус".

Проф. Нейкова уточни, че водата ще бъде спирана 2 пъти в седмицата, но не в последователни дни и това няма да доведе до режим. И припомни, че съоръженото е пуснато в експлоатация в началото на 70-те и вече е твърде амортизирано. През годините не са предприемани сериозни укрепителни дейности. "Състоянието е критично. Може и да е срути при започване на ремонти дейности. Ако нещата вървят в добра посока – до 2 месеца този проблем трябва да бъде решен. Недай си Боже, ако нещо такова се случи – това ще създаде проблем. Към днешна дата мислим, че ще можем да се справим със сложната задача", оптимист е тя.

Представителят на ВиК – Бургас Тодор Кръстев добави, че има разрушение на конструкцията на водоема. "До какво ще доведе – аз не мога да кажа. Дали ще се срути,  или няма – никой не може да каже. Затова се извършват тези мерки в момента - да се укрепи". Той добави, че населените места, които имат водоеми, не би трябвало да усетят спирането на водата. Тези – които нямат водоеми – съответно ще усетят и ще бъдат предупредени допълнително.

Целта в момента е да се укрепи това старо съоръжение до пускането в експлоатация на ново, което предстои да бъде изградено. Подобен ремонт е прецедент за България се извършва за 1 път у нас

От язовир "Ясна поляна" се захранват общините Царево, Приморско, Созопол и част от Средец.

Повече вижте във видеото!