Днес от 14:30 ч, в открито заседание, комисията по транспорт при Столичен общински съвет предстои да разгледа доклад, внесен от общинския съветник Карлос Контрера, с който се предлага придобиване на техника за столичния автотранспорт, научи "Фокус".

Ето какво написаха по този повод експертите от "ИБИС техници- София", които са автори на идеята за експлоатация на двуетажни автобуси, на страницата си във Facebook: "Днес от 14:30 часа, в зала 1 на ул. "Московска" 33, в открито заседание, комисията по транспорт и пътна безопасност при Столичен общински съвет ще гледа доклад с рег. № СОА23-ТД26-7251, с който общинският съветник Карлос Контрера предлага пакет от дългосрочни и краткосрочни мерки за придобиване на техника за "Столичен автотранспорт" ЕАД.

С доклада се предлага и закупуването на до 10 броя употребявани двуетажни автобуси, с които да се обезпечи обслужването на крайградски, експресни и атракционни линии. Закупуването на техника става с открита процедура по ЗОП, която по същество изключва всякакви непрозрачни договорки, а всяка фирма, която отговори на критериите за подбор, може да участва със своя оферта.

В момента, на пазара се предлагат двуетажни автобуси от модела MAN ND313 A39, произведени след 2007 година и работили в Берлин. Наша бърза справка по обявите показа, че има на различни места над 30 такива автобуси, което дава възможност и за подбор по отношение на козметичното състояние. Всички автобуси, които се предлагат са със сервизна история, по която може да се проследи напълно всичко, което е правено по тях. Абсолютно всички автобуси са обслужени, което изключва проблеми, каквито например имаме при покупките на коли втора ръка.

"Столичен автотранспорт" ЕАД има опит с покупката на употребявани автобуси, който показа, че подобно решение, ако подборът е правилен, е добро. В момента, дружеството експлоатира 21 употребявани автобуси "Интуро", които припомняме, че също са одобрени от СОС. Двуетажните автобуси, предлагани на пазара са изключително добро решение, с което не само да се продължи идеята, но и да си предостави качествена услуга за пътниците.

Пригодени са за хора с увреждания, като първия етаж е изцяло нископодов, налични са и две места за разполагане на инвалидни, детски колички и един велосипед. Имат вместимост от над 130 пътника. Разполагат с над 80 седящи места, от които над 50 са на втория етаж. Разполагат с 4 броя електронни табели - една отпред с резолюция 26х180 пиксела, една отстрани до 1-ва врата с резолюция 26х192 пиксела, една отзад с резолюция 26х48 пиксела и една отляво с резолюция 26х48 пиксела.

Разполагат с високоговоряща уредба за акустично информационно обслужване на пътниците. Снабдени са с нискоемисионен дизелов двигател.

Разполагат с бутони за заявяване на желание за слизане на спирки по желание, както и с бутони за отваряне на вратите отвътре и отвън. Снабдени са с 3 врати, като на първа и втора са разположени и спускаеми платформи за трудноподвижни лица и детски колички.

Нашата концепция за тези автобуси е, те да бъдат включени в обслужването основно на автобусна линия 3, за която са ни необходими четири превозни средства. В почивни и празнични дни, те могат също така да обслужват излетни и експресни/атракционни линии, като основната идея е за експресна линия до Банкя, която да се движи целогодишно и да се обслужва с два автобуса. Също така, двуетажни автобуси могат да бъдат използвани и като резерви по линиите 5, 78, 94, 120.

Могат да генерират допълнителен свеж приход от специални и атракционни превози, които дружеството има лиценз да извършва на територията на Столична община. Вярваме, че политиците макар и напрегнати от предстоящата предизборна надпревара, днес ще изберат да се говори конструктивно и идеята ще получи подкрепа в един от двата варианта, който ние в желание за консенсус, предложихме с официално становище чрез нашият експерт в комисията. 

Искаме да обърнем внимание, че може да направим нещо наистина хубаво и на изключително ниска цена, което да даде една много добра услуга за село Долни Пасарел, но и да спомогне да направим още по-задълбочени анализи на възможността за разгръщане на употребата на двуетажни автобуси и след пролетта, на база събраните данни, да говорим и за чисто нови возила от този тип".