Ще долети ли малкото кресливо орле Илия в родна Добруджа? Отговорът вълнува мнозина - орнитолози, природолюбители, добруджанци, защото птичето се роди миналата година край добруджанското село Александрия, в близост до манастира "Св. пророк Илия", на когото е кръстено, предаде репортер на "Фокус". Малкото кресливо орле се превърна в медийна звезда, защото е специфичен вид, наблюдаван и изследван от специалистите, а всички любопитни факти бяха представени пред обществеността.

Малкият Илия през есента на миналата година предприе първия си миграционен прелет и успя да достигне далечна Замбия, където презимува. Пътят на птицата беше наблюдаван чрез сателитен предавател, прикачен на Илия от орнитолози. Миграционният път на Илия премина през Турция, Сирия, Ливан, Израел, Египет и Судан. След това седмици наред Илия изчезна. 

Впоследствие отново се появи. От югозападен Судан Илия беше поел на юг, през Централноафриканската република в посока Демократична република Конго. А от там посоката бе югоизток, към Уганда и Танзания. Прелетял е над пустини, влажни екваториални гори и савани, за да достигне до един от традиционните райони за зимуване на този вид - Замбия. Птицата по време на миграцията си измина над 8 000 км, прекоси 14 държави за около 80 дни. Пътят на птицата е изпълнен с опасности - електрически стълбове, бракониери, големи водни огледала, защото Илия е все още млад, неукрепнал и неопитен.

По последни данни Илия в момента е в азиатската част на Турция. Спрял е в района на Ескишехир, съобщи Михаил Илиев от БДЗП - офис Дуранкулак. Край турския град е вече от 12 дни. Може да остане доста време, допълни орнитологът.

Дали ще долети на Балканите и в родната Добруджа, времето ще покаже, както казва народът.

Жулиета НИКОЛОВА