19-годишният младеж, управлявал колата от тежката катастрофа, която причини смъртта на двама души край Стражица, не е притежавал българско свидетелство за управление на МПС. Това сочат събраните до момента доказателства от разследващите органи, поясни за Агенция "Фокус“ говорителят на Окръжна прокуратура – Велико Търново Илиян Благоев. Той уточни, че се изяснява дали шофьорът има валидна немска книжка.

Благоев припомни и, че при инцидента, случил се около 17:00 часа вчера на отсечката, свързваща Стражица с главния път София – Варна, пострадаха две момчета – на 14 и 19 години, а други двама младежи – на 16 и 17 години загинаха на място. Трима от участниците в катастрофата са от Стражица, а четвъртия от село Кесарево.

"Мога да обобщя, че момчето на 14 години е откарано с черепно-мозъчна травма в търновската болница в критично състояние, което към момента е овладяно и стабилизирано. Водачът също е получил наранявания. И той е настанен в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ с тежко комоцио е, но е в съзнание и е контактен“, допълни прокурорът.

Към момента по случая е образувано досъдебно производство по чк. 343, ал. 3 от НК – в резултат на умишлено нарушение на правилата за движение по пътищата, по непредпазливост, са причинени смърт и телесни повреди. Законът предвижда затвор от 3 до 10 години, като срокът може да се увеличи ако се докаже утежняващото обстоятелство, че младежът е неправоспособен.

В рамките на днешния ден 19-годишният шофьор ще бъде привлечен като обвиняем и ще бъде издадено постановление за задържането му до 72 часа. Работи се по няколко версии за причините за катастрофата.

"Работното обвинение към момента е, че не е контролирал превозното средство, което е управлявал, вследствие на което е настъпило ПТП-то“, обясни Илиян Благоев като не даде повече подробности, но уточни, че пътят по време на катастрофата е бил мокър.

Все още се изчакват кръвните проби за алкохол и наркотици на водача. Към момента няма данни той да има предишни криминални регистрации. Не е и санкциониран от българските органи за пътни нарушения.

Луиза ТРАНЧЕВА