От 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хил. лв. може да отнесе 44-годишният каналджия Мухамад Дургам, който бе задържан след бясната гонка с полицията вчера. Това обяви преди минути наблюдаващият прокурор Зорница Щърбева на брифинг, предаде репортер на "Фокус". 

По първоначални данни мароканците са преминали у нас през границата с Турция. Тяхната крайна точка е била София. Срещата между каналджиите и мигрантите е била в района на Дебелт. Той е със статут на кандидат бежанец, пребиваващ в Харманли. Роден е в Сирия, но е предоставил документ за самоличност, издаден от Федерация Сейнт Китс и Невис, както и шофьорска книжка, издадена във Великобритания. Тепърва ще се установява дали документите са истински. 

Срещу Мухамад към този момент са повдигнати 3 обвинения. Първото от тях е за подпомагането на 7 чужденци, без документи за самоличност, представили се за граждани на Кралство Марко, да преминат през територията на България. Ако бъде признат за виновен  го грози най-тежкото от трите наказания – от 1 до 6 години и глоба от 5 до 20 хил. лв. 

Събрани са доказателства за това, че Мухамад е управлявал МПС след употреба на наркотично вещества – опиати. Наказанието за това престъпление е затвор от 1 до 3 години и глоба от 500 до 1500 лв., както и отнемане на шофьорската книжа.

Сириецът е попречил на полицейските служители да извършат своите задължения, като не се съобразил с подадените светлинни и звукови сигнали, не е спрял, а напротив – ускорил е и се опитал да осуети проверката. Освен това Мухамад е управлявал МПС по начин, застрашаващ живота и здравето на останалите участници в движението, като се движил в насрещната лента и е преминал на червен светофар. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500  до 3 хил. лв.