Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков извърши инспекция на автомагистрала "Струма“ в района на Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Пред журналисти той заяви, че министерството, което ръководи, извършва проверки на различни пътища в страната, като целта е те да бъдат поддържани добре и своевременно да се извършват ремонти там, където е необходимо.

От думите на министър Шишков стана ясно, че започва укрепване на свлачището от 2020 година в района на автомагистрала "Струма“.

"През 2021, когато бях заместник-министър, казах, че накрая ще имаме тунел, но няма да имаме път към него. Това за съжаление се случи“, каза още той.

По думите му в момента МРРБ има готовност за проекта за укрепване на свлачището, както и издадено разрешение за започване на дейностите, които стартират от утре.

"Надявам се в рамките на няколко месеца да се построи първия етап от укрепването и да се пусне движението от Гърция към София. Имаше процедурни проблеми, които трябваше да се преодолеят. В средата на летния сезон би трябвало да може да се ползва магистралата, а до есента да се използва цялата магистрала след края на укрепването. Свлачището ще се укрепи чрез тунелна завеса или "полутунел““, подчерта министър Шишков.

До Крупник трасето на АМ "Струма“ ще се работи след като се изясни трасето на магистралата през Кресненското дефиле, уточни министър Шишков.

Регионалният министър коментира и АМ "Хемус“, като заяви, че от прокуратурата са поискали от неговото министерство да бъде извършена проверка на участъци от магистралата. Проверките са от София до Яна.

"Ние правим проверки, за да знаем какво е състоянието на пътищата. Когато прокуратурата и МВР поискат да направи проверки във връзка с техни разследвания – в момента това се случва“, добави той.

Министър Шишков коментира също, че предстои да бъде пуснато движението и по част от магистрала "Европа“, както и част от пътя Ботевград – Мездра. Той изрази надежда, че до края на седмицата ще посетят и Бургас, за да бъде пуснат обхода на града.

На инспекцията, заедно с министър Шишков бяха още: заместник-министър Николай Шушков, областния управител на Благоевград – Стоян Христов, директорът на Областното пътно управление – Благоевград Иван Кунев.