Тази година кукерския празник "Песпонеделник“ в Широка лъка съвпада с националния празник 3 март и се очаква много туристи да посетят красивото родопско село през тези почивни дни. Това каза за "Фокус“ Гергана Чотрева – секретар на читалище "Екзарх Стефан“ в селото. "От години има традиция, културните прояви да започват малко по-рано. Обикновено от четвъртък, като първото нещо, с което започваме са децата, тъй като те най-много се вълнуват от празника. На 29 февруари ще има изложба от детски рисунки и апликации – "Кукерите през очите на детското творчество“, която ще бъде експонирана пред читалището и всеки ще може да я разгледа“, посочи Чотрева.

На 1 март в Широка лъка ще има няколко събития. "По традиция ще посрещнем Баба Марта и ще закичим мартенички на децата от детската градина и училището. Вечерта има празничен концерт в салона на читалището, в който освен празнична програма за 1 март – Деня на самодееца, ще почетем и Трети март с рецитал на учениците от основното училище и НУФИ. Самодейният ни състав на 1 март ще представи нова битова пиеса. Силата на самодейците в Широка лъка е представянето на този вид пиеси. През годините сме играли пиесите "Попрелка“ и "Прошка“, а тази година ще е премиерата на пиесата "Овчарска идилия“. Тя е свързана с традицията по изпращане и посрещна на овчарите, които някога са ходили до Беломорието. В същия ден ще има и празнична вечер за самодейците“, поясни секретарят на читалището.

На 2 март, в събота по традиция ще има концерт на учениците от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка, които винаги правят голям самостоятелен концерт. Тази година той ще бъде с благотворителна цел.

На 3 март ще е същинският празник "Песпонеделник“. Преди откриването на кукерските игри селото ще почете и националния празник. "Ще отдадем заслужена почит към героите загинали за нашата свобода. В Широка лъка имаме паметници на капитан Петко войвода и други герои загинали във войните, така че поднесем цветя и ще се поклоним пред техния подвиг“, уточни Чотрева.

В 11:00 часа на 3-ти март ще бъде даден старта на кукерските игри. Местните кукери – песяците по традиция ще открият празника и ще дадат началото на "Песпонеделник“. Освен тях в селото ще гостуват още шест кукерски състава. "Идеята ни е тези състави да бъдат от различни краища на България, за да представят красотите на всеки регион. Ще има два нови състава, които за първи път гостуват в Широка лъка. Това са съставите на село Оборище, Панагюрско и от село Тъжа, Павел баня. Останалите са гостували и друг път при нас – те са от град Стралджа, Ямболско и село Драгоданово, Сливенско. А кукерите от село Турия и село Варвара са ни гостували много пъти и са познати. С тях имаме дългогодишни приятелски отношения и взаимно си гостуваме на празници. Като приключат кукерските игри ще има и народно веселие с хора, песни и веселба за жителите и гостите на Широка лъка“, каза още Гергана Чотрева.