Шествие в солидарност с украинския народ организират във Велико Търново. Походът под надслов "За Европа и мира! Мирът идва, след като агресорът си тръгне!“ ще се случи точно година след нахлуването на Русия в Украйна, предаде кореспондент на "Фокус“. На 24 февруари граждани на старата столица ще се съберат в центъра на града, за да демонстрират острата критика, с която приемат позицията на президента Румен Радев относно войната. Сборният пункт във Велико Търново е пред Общината, а началният час – 17:30 часа.

Позицията на организаторите

"Според Конституцията на Република България президентът “олицетворява единството на нацията".

Вместо да прави това, Румен Радев избра да разделя хората, вместо да ги обединява. Да подкопава вярата на българите в категоричния им цивилизационен избор и европейската им принадлежност.

Българският президент избра да работи срещу интересите на България като пълноправен член на европейското семейство. Избра да обяви за пацифизъм негласната подкрепа за агресора. И да нарече войнолюбци тези, които подкрепят нападнатата страна.

Само че с вдигнат юмрук не можеш да подадеш ръка. Не можеш да здрависаш никого. Не можеш да "олицетворяваш единството на нацията".

Г-н президент,

Българските граждани са тук, за да Ви кажат, че:

Мирът идва, щом агресорът си тръгне. Мирът не е за сметка на жертвата. Неутралитетът спрямо истината се нарича лъжа.

Ние, българските граждани, наистина не разбираме от военно дело. Затова задаваме елементарни въпроси – руската армия ли воюва на територията на Украйна, или украинската на територията на Русия? Руската армия не воюва ли с оръжия? И не избива ли цивилното население на суверенна Украйна с… оръжия? Кога последно сте споменавал нещо за оръжията на нападателите? Докато Вие ги премълчавате, те ги използват.

Жертвата има ли право да се защити с оръжия? Или трябва да се надява на благоволението на насилника? Вие разбирате от военно дело – какъв е Вашият отговор?

Ние знаем отговора на целия цивилизован свят, но не и на собствения си президент.

Навремето група Остава изпя: “Не се опитвам да говоря умно, аз не искам да съм президент". Не е нужно да говорите умно, г-н Радев. Нужно е да говорите истината. Ако ли не – не оставайте.

За пръв път в най-новата ни история президентът действително е на път да обедини нацията – срещу себе си.

Ако това твърдение му се струва пресилено, достатъчно е да погледне под прозорците на “Дондуков" 2 на 24 февруари, към седем часа.“

Митинги ще има още в София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас.