408 души от Великотърновска област са проверили своя ХИВ статус в РЗИ – Велико Търново от началото на годината. При шестима от тях резултатите са се оказали положителни, съобщават за "Фокус“ от Здравната инспекция в старата столица. За сравнение през 2022-а ХИВ-позитивните са били петима, а през 2021-а – двама. Хората, които са се тествали, са на възраст от 17 до 93 години, като жените са 259, а мъжете – 149.

"Близо 69 % от изследваните посочват като причина за изследването "рисково сексуално поведение“. 115 от лицата са изследвани освен за ХИВ и за хепатит В, 168 и за хепатит С (положителните проби са четири) и 69 човека за сифилис (има пет положителни проби).

За посещение в Кабинета не е необходимо здравно осигуряване и направление от личен лекар. Изследването е гарантирано анонимно, безплатно и може да се извършва многократно, като за всяко лице посетило кабинета се изготвя индивидуален код под който се извършват изследванията. Отрицателните резултати от първичното изследване се приемат за окончателни. Реактивните резултати от първичното изследване се потвърждават или отхвърлят чрез потвърдително изследване в НРЛХ“, обяснява д-р Ани Ангелова от РЗИ – Велико Търново.

Според данните на Министерство на здравеопазването от началото на годината общо 277 759 човека са се изследвали безплатно и анонимно и са узнали своя ХИВ-статус на територията на страната. 228 от тях са се оказали ХИВ–серопозитивни. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 4:1 (185 мъже и 43 жени). 90.8% от новорегистрираните с ХИВ са се инфектирали по сексуален път (от тях 42.5% са мъже, съобщили за хомосексуален контакт, 39.6% мъже и 17.9% жени при хетеросексуален контакт). Делът на инфектираните при инжекционна употреба на наркотици е 9.2 %. Най-засегната е възрастовата група 30-39 години - 37%, следвана от възрастовата група 20-29-годишните – 24% и възрастовата група 40 - 49-годишните - 22%.

Националната АНТИСПИН кампания в България през 2023-а е под мотото "От теб се иска да избегнеш риска!“. В рамките ѝ в Търновско се проведе конкурс за плакат на тема "Живот без СПИН“, като рисунките на студентите, участвали в него, са подредени в изложба пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на старата столица. Днес победителите в състезанието получиха и своите награди. На първо място се класира Преслава Тодорова, на второ – Божидара Гроздева, а на трето – Димитър Начев. Творбата, класирана на първо място ще бъде отпечатана на плакат в тираж 200 броя и на флаер в тираж 500 бр., които ще се разпространяват по време на организирани инициативи по промоция на здраве и профилактика на болестите сред прицелни групи от населението.

Световният ден за борба срещу СПИН – 1 декември се отбелязва от 1988 година по инициатива на Световната здравна организация. Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН, както и към необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ.