Шест досъдебни производства за купуване на гласове са образувани на територията на апелативен район Велико Търново от началото на предизборната кампания. Това сочи справка на Агенция "Фокус“ с Прокуратурата на Република България. Районът се нарежда на трето място в страната по изборни нарушения – след София и Варна.

От институцията уточняват, че във връзка с предстоящите  парламентарни избори за 48-о Народно събрание във Върховна касационна прокуратура (ВКП) се обобщава постъпилата от прокуратурите в страната информация за образуваните преписки и досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

От 2 септември до 10:00 часа днес на територията на цялата страна са образувани 44 досъдебни производства, 333 преписки, по 181 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно събрание, са разпределени както следва: АП-София – 19, АП-Пловдив - 5, АП-Варна - 9, АП-Велико Търново - 6, АП-Бургас - 5.

Във всяка област на страната са създадени областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.