Скандалната и позната от времената на управление на тройната коалиция схема "Батко и Братко“ се разгаря с пълна сила в Община Пловдив и е на път да доведе непоправими щети на новото управление на града, научи Фокус.

Оказва се, че новоназначеният директор на ОП "Чистота“ Тодор Гичев, обявен като човек с дългогодишен опит като управител на фирма в сферата на управлението на отпадъци, озеленяване и логистика, всъщност е брат на дългогодишния служител и управител в кръга от фирми на КМД, Николай Гичев. Кръгът от фирми, свързани с общинския съветник Кирил Търев, изпълнява дейности по "транспортиране на битови отпадъци“, "машинно поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване“, "зимно поддържане – дежурства и т.н.“. Управлява и Екологичния завод в с. Шишманци или по-просто казано, отговаря за почистването на Пловдив.

Братът Николай Гичев, като управител на "КМД“ ЕООД, подписва договора за изпълнение на по-горе споменатите услуги с Община Пловдив през 2014 г (вижте галерията). Това се случва по времето когато кмет е Иван Тотев, а управител на ОП "Чистота“ е сегашният зам.-кмет по Екология, в чийто ресор е и ОП "Чистота“, а именно Иван Стоянов.

По-късно през 2019 г. договора между "КМД“ ЕООД и Община Пловдив е подписан от управител Иван Тупаров, също дългогодишен служител на кръга от фирми около общинския съветник Кирил Търев. Николай Гичев е и представляващ ДЗЗД Консорциум Чиста Марица – Пловдив, контрактор на Община Марица по договори със същия предмет на дейност, включващи "транспортиране на битови отпадъци“, "машинно поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване“, "зимно поддържане“ и т.н. е видно от подадената от него декларация по чл. 38 ал.9, т.2 от Закона за счетоводството през 2022 г. 33% от този консорциум е собственост на "КМД“ ЕООД, която чисти Пловдив и в момента.

Връзката между двамата братя и изпълняващата услугите по сметосъбиране, сметоизвозване и почистване в Община Пловдив фирма е очевадна. Въпросите отностно контрола, качеството на изпълнение при създалата се ситуация висят със страшна сила. Очевадно е и, че е налице огромен морален проблем пред кмета Костадин Димитров, проблем способен за един ден да изпари даденото от избирателите доверие.

Нужни са действия! И ако смяната на новоназначения за директор брат е вече закъсняла, то трябва да се зададат и въпросите чие е предложението за назначение? Дали е на ресорния кмет Иван Стоянов, който като директор на ОП "Чистота“ в периода 2012 – 2019 г. е работил по подписания между КМД ЕООД и Община Пловдив договор, с брата Николай Гичев? Дори и отговорът да е не, то бездействието му по отношение на проверката на предложения човек показва, че мястото му не е за тази позиция.

От тук нататък пред новоизбрания кмет Костадин Димитров има само един път – по най-бързия начин да поиска и да подпише оставките на Тодор Гичев и Иван Стоянов, за да не падне над "младото“ управление на Пловдив сянката на корупционните практиките от не чак толкова далечното минало.