Директорът на ОДМВР-Шумен и кметът на община Каспичан очертаха мерките за намаляване на пътно-транспортния травматизъм, противодействие разпространението на наркотични вещества, и работата по ограничаване на различни престъпни посегателства.

С анализ на криминогенната обстановка от началото на годината в община Каспичан, представен от комисар Пламен Тодоров започна среща на ръководството на ОДМВР- Шумен с кмета на общината Златин Ценков. Целта й е да се синхронизира сътрудничеството между полицията, общинската администрация за по-ефективна съвместна работа. Директорът на областната дирекция ст. комисар Георги Гендов посочи, че има необходимост от видеонаблюдение на местата, където най-често се извършват престъпления или хулигански прояви, което значително ще улесни работата на полицейските служители, както при разкриване извършители на престъпления, така за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Кметът на община Каспичан Златин Ценков заяви, че съществуващото от 2016 година видеонаблюдение ще бъде надградено. Предвижда се при първа възможност да се монтират камери по натоварените пътни артерии и проблемни участъци във всички населени места. Така ще засилим мерките за сигурност и контрол над водачите, които шофират неразумно и създават предпоставки за инциденти по пътя, допълни Ценков.

Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред и сигурност на територията на старата българска столица Плиска в активния туристически сезон. Обмислят се варианти за ограничаване на скоростните режими по определени участъци от пътната мрежа в района.

Обсъдена беше и работата по различни превантивни програми с училищата и детските градини в региона. Предвижда се деца от общинския център да се включат през летните месеци в детска академия за превенция.