Съкращения ли, няма такова нещо! Така комисар Георги Мангараков, директор на пожарната в Пловдив коментира пред "Фокус" сигнал до медията ни, че тихомълком се извършват съкращения при тях. "Такава заповед аз не съм виждал. Няма такава заповед",  каза още Мангараков. 

Той бе категоричен, че няма никакви съкращения нито на пожарникари, нито на инспектори. Но действително има преназначаване от едно място на друго, съобразно щатовете, които трябва да се запълнят.  

"В Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив преназначаване на служители се извършва целогодишно, съобразно с вакантните места. Ние даваме предложения за преназначаване до нашия директор на ГДПБЗН. Предложенията идват от самите служители и на тях трябва да пише задължително съгласен. Целта е да се усвоят щатните бройки. Преди два месеца имаме обявен външен конкурс от министър Демерджиев, имаме кандидати, инженерни специалности. Тези, които спечелиха конкурса, са изпратени на обучителен курс във Варна и Монтана", обясни комисар Мангараков.

По думите му, има и вакантни места, които се пазят за тези офицери, които завършват Факултета по Пожарна безопасност в Академията на МВР, те трябва да започнат работа при тях. Има специално отпуснати допълнително щатове от Главна дирекция. Хората не стигат. Външен конкурс се обявява за инспектори с висше образование, а не за пожарникари със средно образование. Преназначаване на служители със средно образование се извършва от директора на ГДПБЗН, а с висше  - от министъра на МВР и главния секретар, на който са делегирани такива права от миналата година. 

За всеки преназначен служител се следи дали има завършен определен курс и има ли ценз. Ако няма завършен курс за длъжността, за коята кандидатства, първо се праща на курс, завършва го и чак тогава се преназначава, след изрично негово писмено заявление и съгласие.

"Имаме и такива, които идват от други градове - Стара Загора, Хасково и от цяла България. Ние сме притегателна сила на служители от цяла България. Това се извършва целогодишно", каза директорът на пловдивската пожарна. 

Комисар Мангараков обясни още, че има и щатове, в които действително се съвместяват две отделни длъжности, но това касае малките районни служби,  където щатовете са ограничени. Там е възможно един инспектор по "държавен противопожарен контрол" да работи и в направление "пожарогасителта дейност". Но това не е създавало никакво напрежение сред личния състав досега, твърди комисар Георги Мангараков.