В навечерието на големия християнски празник- Никулден, най-предпочитан от врачани остава шаранът, въпреки че цената му е 9 лева за килограм и е с 2 лева по-скъп от миналата година, предаде кореспондент на Агенция "Фокус“. Все още търсенето не е голямо, но повечето врачани са свикнали да купуват риба в последния момент, както се случва всяка година на 6 декември, споделя Антон Чудомиров, собственик на водоем. Той посочи, че една от причините за по-високите цени на предлаганата жива риба е заради тройно поскъпналите цени на фуражите и таксите, които плащат собствениците на водоеми.

Освен шаран, срещу пет лева за килограм, се предлага и толстолоп, а килограм жив сом струва 13 лева. Според търговците по-малко търсени са амур, бяла риба и пастърва, но и за тях се намират клиенти. Най-евтино излиза пряснята таранка, която е 3 лева за килограм.

До 6 декември включително от Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едно, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикиране, както и за наличието на лични и предпазни средства и дезинфектанти.

Контролните органи ще обърнат и специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

 

Росица ВАЛЕНТИНОВА