Една изключително красива история за неосъществената любов – така накратко може да се представи сюжетът на пиесата "Среща сред цъфналите праскови“, която габровската публика ще може да се наслади на 8 юли в "Дома на културата“, съобщават от общината. Заглавието е част от репертоара на китайската традиционна опера Кунцю, която възниква в град Суджоу през 14-и век. Тя е от най-старите форми на китайска опера, която се изпълнява и до днес. От нея произлизат различни разновидности, сред които и прочутата Пекинска опера.

А какъв е сюжетът: "На пролетния празник Цинмин, ученият Цуей Ху се отправя към южния район на Пролетния град. Жаден, той търси вода в къщата на един фермер, където среща очарователна млада девойка, в която се влюбва. Цуей Ху не може да забрави красотата на момичето и двамата се събират отново в сънищата му. Той копнее да се завърне в южната част на града, където открива, че прасковените дръвчета все още цъфтят, но портата е заключена и момичето не се вижда никъде. Съкрушен, той написва на вратата прочувствено стихотворение. То продължава да се чете столетия по-късно...“

Шанхайската трупа за операта Кунцю е основана през 1978 г. и до днес тя съхранява и продължава да предава тази вече столетна форма на китайска опера. Част от нея са прочути и високо признати изпълнители на Кунцю. От създаването си досега трупата е поставила близо 300 традиционни спектакъла, като същевременно насърчава създаването на съвременни произведения. Сред знаковите ѝ постановки са "Павилионът на божурите“, "Дворецът на вечния живот“ и др. Спектаклите на трупата са отличени с най-важните национални награди и тя изнася представления по цял свят.

Билети може да бъдат купени онлайн на СРЕЩА СРЕД ЦЪФНАЛИТЕ ПРАСКОВИ - ДТ Рачо Стоянов | Entase, както и от касата на ДТ "Рачо Стоянов". При налични свободни билети - в деня на представлението от касата на Дом на културата "Емануил Манолов“.

Гостуването на трупата в България се осъществява със съдействието на посолството на Китай, а Габрово е част от турнето ѝ заедно със София, Русе и Велико Търново.