Шахматни маси на открито ще бъдат създадени в няколко локации в Добрич. Инициативата е на Интеракт клуб Добрич и Ротаракт Добрич, предаде репортер на Агенция "Фокус". За осъществяването на начинанието вече са събрани 710 лв., а младежите, които участват в него, са уверени, че създаденото ще впечатли и зарадва почитателите на шахмата в добруджанския град. 

Добрич има своята гордост в областта на този спорт. Това е Момчил Петков, който от години подобрява своите постижения и бележи успех след успех за града и България. Роден е през 2005 година, тренира шахмат от 6-годишен, а към 2022 година вече е с титлата гросмайстор, която постигна преди да навърши 17 години. Зад гърба си младежът има множество успешни участия в международни и световни турнири. Състезател е на ШК "Енергия 21" Добрич. Момчил  news pic 2
© БФШ
Петков е вторият българин, стигнал до званието "гросмайстор" на тази възраст, след Веселин Топалов. 

През 2018 г. Момчил Петков завоюва 1-во място на Световното училищно първенство за момчета до 13 г. в Албания. През 2019 г. зае 16-то място на Световното първенство за момчета до 14 г. в Индия и отново 16-то място на Младежката олимпиада за юноши и девойки до 16 г. в Турция. 

Жулиета НИКОЛОВА