За първи път в края на юни Шабла ще бъде домакин на научен дискусионен форум "От приобщаване към участие в образователния процес“, предаде репортер на "Фокус". Форумът ще се проведе на 28 и 29 юни в Зеления образователен център. Организиран е от Института за изследване на интелектуалната недостатъчност и аутистичния спектър на развитие (ИИИНАСР).

По традиция събитието събира международна професионална общност от университетски преподаватели, директори и педагогически специалисти от образователни институции (детски градини, училища, специализирани центрове), представители на неправителствени организации, студенти, родители. В програмата има тематични модули, посветени на представянето на интензивното взаимодействие с деца и ученици със специални образователни потребности; на ролята, подкрепата и придружаването на родителите в учебния процес; на професионалното обучение на младежи с увреждания. Предвидени са кръгла маса и дискусии.

Вниманието е насочено към значимите постижения на приобщаващото  образование у нас и в чужбина. Регистрация за участие е възможна тук.  Срокът за регистрация и заявка за участие с тема е 5 юни 2023 г.

Жулиета НИКОЛОВА