Шабла е сред общините в област Добрич с най-добре оборудвано доброволческо формирование за действия при бедствия, кризи и аварии. Зам.-кметът с ресор "Икономическо развитие" Цветелин Йорданов представи опита на морската община в тази насока по време на българо-румънски форум, който се провежда в Добрич днес и утре, предаде репортер на Агенция "Фокус". Форумът е свързан с осъществяването на трансграничен проект за съвместни действия и реакция при криза в пограничния регион Добрич - Кълъраш.

През 2017 година е създадено доброволното формирование в община Шабла. В него членуват 10 души, още трима се подготвят за присъединяване. По трансграничен проект за интегрирано управление на риска и ефективна реакция на органите на гражданската безопасност в партньорство с румънската община Овидиу, окръг Констанца, е закупена съвременна система за ранно предупреждение на населението при бедствени ситуации. Тя трябва да обслужва двете общини партньори по проекта.

Община Шабла е закупила по този проект също спасителна мореходна лодка, която е приведена в готовност да бъде използвана при необходимост във всеки един момент, подчерта Цветелин Йорданов. Оборудването на формированието се допълва от закупено специализирано високопроходимо превозно средство, което разполага с V-образно гребло, роторен снегорин и помпа за източване на вода от наводнени места с доста голям дебит.

Всички доброволци разполагат със защитно облекло и дихателни апарати, с медицински комплект за оказване на първа медицинска помощ. Формированието разполага и със санитарна носилка, прожектори, електрогенератори, противогази и радиостанции. Шабла е партньор с полската община Терешин, която пък е дарила на морската община малък противопожарен автомобил, използван преди време от тяхното доброволно формирование.

"Очакваме с нетърпение новото финансиране, за да продължим работа в тази насока", заяви зам.-кметът Цветелин Йорданов. Многократно съвместно с румънските партньори са провеждани учения за реагиране в кризисни ситуации. Програмата за обучение е разработена въз основа на оценка на спецификата на потенциалните опасности в двата целеви региона.

Жулиета НИКОЛОВА