Шабла е домакин на международен шахматен турнир, който ще се проведе на 26 март в залите на Зеления образователен център, предаде репортер на "Фокус". Към момента участие са заявили 25 състезатели от Шабла, Каварна, Балчик, Добрич, Тервел, Варна, Белослав, Силистра, Бургас, София и от Румъния. Турнирът ще се проведе в 8 или 9 кръга по т.н. "Швейцарска система“ и по правилата на ускорения шах.

Партиите започват в 11:30 часа, а техническата конференция и официалното откриване са от 11:00. Организатор на фестивала е ШК "Хармония 25“ със съдействието на Фиде Академия "Булчес“ и Община Шабла. Входът за зрители е свободен при спазване на пълна тишина и изключени мобилни телефони. За повече информация: 0885/132468 или harmonia_25@abv.bg – Деян Димитров.

Първото издание на фестивала е организирано през 1994 година на Къмпинг "Добруджа“, а второто - през 2001 година отново там. Традицията е възстановена през 2012 година, когато домакин е Зеленият център и до 2020-та се провеждат девет поредни турнира на различни места – в бившия МИЦ, Спортната зала и крайморското село Тюленово. През годините форматът, продължителността и съпътстващите събития на фестивала са били различни, в търсене на най-удачната формула.

Жулиета НИКОЛОВА