По проект, сега съществуващата сграда на пожарната във Видин ще бъде санирана и укрепена, предаде репортер на "Фокус“. Това обявиха по време на проведено обществено обсъждане на "Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“ на  Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), проведено в Областния информационен център (ОИЦ) във Видин.

Дейностите, които ще бъда изпълнени по време на проекта са: архитектурно заснемане, конструктивно обследване за сеизмична устойчивост и обследване енергийните характеристики на сега съществуващата сграда на видинската пожарна, както и извършване на конструктивно и сеизмично укрепване и въвежда- не на мерки за енергийна ефективност. 

Директорът на РДПБЗН - Видин комисар Стилиян Пешев допълни, че изпълнението на подобни проекти, като част от комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции, ще се осъществи на територията на общините Видин, Враца, Дупница, София, Пазарджик, Смолян, Варна, Шумен, Търговище, Русе, Разград, Горна Оряховица. С  проектите се цели да укрепи устойчивостта на регионите в страната срещу широкомащабни бедствия. Фокусът на концепцията на ГДПБЗН е конструктивно и сеизмично укрепване на сгради ползвани от службите за пожарна безопасност и защита на населението и въвеждане на мерки за енергийна ефективност и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Сградата на видинската пожарна е изградена през 1971 г. и оттогава, повече от 50 години не е правен основен ремонт. В нея са съсредоточени най-много пожарникари, спасители, екипировка, техника от цялата област. Това е най-големият оперативен обект на територията на Видинска област, който може да окаже своевременни и компетентни действия и намеса в случай на възникване на извънредна ситуация, уточни комисар Пешев.

Обсъжданата концепцията е публикувана на страницата на ОИЦ – Видин, на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове и на страницата на програмата "Развитие на регионите“, информира управителят Центъра Мариела Савкова.